Barralet-pichot
Muscari botryoides
Asparagaceae Hyacinthaceae
Autre noum : Cebihoun.
Nom en français : Muscari faux botryde.
Descripcioun :Lou barralet-pichot èi pas tant coumun que soun cousin, lou barralet, Muscari neglectum. Trachis dins li bos e prado umido de plano e en mountagno. Pèr lou destria, fau regarda li fueio un pau plato, emé lou bout en capouchoun e que soun pu courto que l'enflourejado e souvènt dreissado. Tambèn li flour soun quàsi tant larjo que loungo e lis enflourejado mens sarrado. Coumpara emé lou barralet que ié sèmblo proun.
Usanço :Li cabosso se manjon cuecho en liéume. Èi poussible de tasta li jòuini fueio e li flour.
Port : Erbo
Taio : 5 à 30 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Muscari
Famiho : Asparagaceae
Famiho classico : Hyacinthaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 0,4 à 0,8 cm
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2200 m
Aparado : Noun
Mars à jun
Liò : Prado umido
- Blachiero
- Melounié
- Castagnaredo
Estànci : Mesoumediterran à Subaupen
Couroulougi : Éuroupenco
Ref. sc. : Muscari botryoides (L.) Mill., 1768
Moulin-de-prat
Leontodon hispidus subsp. hispidus
Asteraceae Compositae
Autre noum : Mounge.
Nom en français : Liondent hispide.
Descripcioun :Lou moulin-de-prat es uno planto renadivo emé de racino que parton sus lou coustat. Si fueio soun quàsi entiero e sènso pecou. La subsp. hispidus èi la mai coumuno, si fueio soun gaire penado. La subsp. hyoseroides emé de fueio pu prefoudamen descoupado, se n'en destrìo subretout que trachis sus lis esboudèu. Coumpara emé la subsp. hyoseroides.
Usanço :Li fueio, emai siegon pas di mai goustouso, soun manjadisso crudo o cuecho. Li racino podon servi en plaço dóu cafè .
Port : Erbo
Taio : 5 à 60 cm
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Leontodon
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 1,5 à 2 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2700 m
Aparado : Noun
Abriéu à óutobre
Liò : Prado umido
- Ribiero
Estànci : Mesoumediterran à Aupen
Couroulougi : Éurasiatico
Ref. sc. : Leontodon hispidus subsp. hispidus L., 1753